تتانکس

دیفای چیست و چگونه قرار است دنیای مالی را دگرگون کند؟ چه کاربردهایی دارد؟

دیفای چیست و چگونه قرار است دنیای مالی را دگرگون کند؟ چه کاربردهایی دارد؟

اصطلاح دیفای (DeFi) یا به عبارتی امور مالی غیرمتمرکز (Decentralized Finance) خدمات مالی مختلفی مانند وام دهی را به صورت غیرمتمرکز و همتا به همتا به کاربران ارائه می‌دهد. پروتکل دیفای بستر مناسبی برای سرمایه‌گذارانی است که می‌خواهند از دارایی ارز دیجیتال خود درآمد کسب کنند. در ادامه به طور مفصل در مورد اینکه دیفای چیست و مزایای دیفای به خوبی صحبت خواهیم کرد.

دیفای چیست؟

دیفای یا امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) به محصولات مالی اشاره دارد که روی بلاکچین‌هایی مانند اتریوم ایجاد شده‌اند. از پروتکل‌های دیفای می‌توان جهت دریافت سود و بازدهی، دریافت و پرداخت وام، فروش و خرید ارز دیجیتال، ذخیره ارزهای دیجیتال و … استفاده کرد.

اصطلاح دیفای (Defi) مخفف عبارت امور مالی غیرمتمرکز است که خدماتی مشابه امور مالی سنتی اما با حذف واسطه‌هایی مانند بانک‌ها، شرکت‌های کارت‌های اعتباری و سایر سازمان‌های مالی متمرکز، ارائه می‌دهد.

همان‌طور که فناوری اینترنت انقلابی در زندگی روزمره ایجاد و دسترسی ما به انواع داده‌ها و خدمات را تغییر داد، امور مالی متمرکز هم چنین کارایی برای افراد سراسر جهان دارد.

تاریخچه توسعه دیفای

مفهوم و اصطلاح دیفای (Defi) در آگوست ۲۰۱۸ در یک چت تلگرام میان توسعه‌دهندگان اتریوم و کارآفرینانی از جمله اینجه یو (Inje Yeo) از پروتکل ست (Set Protocol)، بلیک هندرسون (Blake Henderson) از زیرو ایکس (0x) و برندن فارستر (Brendan Forster) از دارما (Dharma) ایجاد شد.

اگرچه این افراد اولین کسانی بودند که مفهوم دیفای را اختراع کردند اما بیت کوین اولین عضو دنیای دیفای است که ۹ سال قبل از اختراع این مفهوم، راه اندازی شد. بیت کوین با توسعه و انتشار جنسیس بلاک (Genesis Block) خود در ژانویه ۲۰۰۹ به اولین پلتفرم همتا به همتا پول دیجیتالی تبدیل شد.

بیت کوین اولین پلتفرمی است که به طور موفقیت‌آمیز مشکلاتی مانند خرج کردن مضاعف (Double Spending) و متمرکز سازی شبکه که مانع بزرگی برای موفقیت پروژه‌های پیشین مانند دیجی کش (DigiCash) از دیوید چاوم (David Chaum) و بی مانی (Bmoney) از وی دای (Wei Dai) بود را در پلتفرم خود حل کرد.

با توجه به اینکه بیت کوین با استفاده از ساختار الگوریتم حاکمیتی ایجاد شده است، قوانینی مانند متن باز بودن و کمیابی، روی فناوری و هسته بیت کوین نوشته شده‌اند.

در امور مالی سنتی و متمرکز بر خلاف بیت کوین، دولت می‌تواند پول چاپ کرده و ارزش آن را به کلی از ببرد و در این میان شرکت‌های زیادی را ورشکست کند؛ اما بیت کوین به کاربران اجازه می‌دهد که خود ارزش دارایی را به صورت غیرمستقیم مدیریت کرده و هر کجای دنیا که بخواهند ارسال کنند.

در حال حاضر کل ارزش قفل شده در دنیای دیفای بیش از 70 میلیارد دلار است.
در حال حاضر کل ارزش قفل شده در دنیای دیفای بیش از ۷۰ میلیارد دلار است.

تفاوت میان امور مالی غیرمتمرکز و امور مالی سنتی

با بررسی مشکلاتی که امور مالی متمرکز همواره با آن مواجه بوده است، بهتر می‌توان پتانسیل دیفای (Defi) و مزایای آن را درک کرد، برخی از این مشکلات عبارت‌اند از:

  • برخی از افراد اجازه دسترسی به حساب بانکی یا استفاده از سرویس‌های مالی را ندارند.
  • در برخی کشورها عدم دسترسی افراد به حساب‌های بانکی مانع بزرگی در اشتغال آن‌ها به شمار می‌رود.
  • سازمان‌های خدمات مالی می‌توانند مانع دریافت حقوق افراد شوند.
  • اطلاعات و داده‌های شخصی کاربران در اختیار مؤسسات مالی سنتی قرار دارد.
  • دولت و سازمان‌های متمرکز در مواقع ضروری و در صورت تمایل می‌توانند بازار را ببندند.
  • ساعات معاملات معمولاً محدود به ساعات کاری منطقه مربوطه خواهد بود.
  • ارسال و دریافت پول در برخی مواقع بسته به فرایندهای مورد نیاز ممکن است چندین روز طول بکشد.
  • هزینه زیادی باید در ازای خدمات مالی سازمان‌های سنتی پرداخت شود.

مقایسه میان امور مالی سنتی و دیفای

امور مالی سنتیدیفای
توسط دولت کنترل می‌شود.توسط هیچ سازمانی کنترل نمی‌شود.
توسط گروه محدودی شامل افراد و سازمان‌ها مانند بانک‌ها و سازمان‌های مالی مدیریت می‌شود.به صورت عمومی و از طریق فناوری بلاکچین مدیریت می‌شود.
سیستم مالی بستهسیستم مالی متن باز و شفاف
موانع زیادی برای اشتغال از جمله نیاز به مجوز احراز هویت و … از سازمان‌ها ایجاد می‌کند.بدون مانع بوده و هر کسی که با برنامه نویسی آشنایی دارد می‌تواند خدمات مالی خود را روی بلاکچین‌های موجود ایجاد کند.
تشریفات اداری شدیدبدون تشریفات اداری بوده و تراکنش‌ها به صورت همتا به همتا انجام می‌شوند.
از نرم افزارهایی بسته و داخلی برای مدیریت داده‌ها استفاده می‌شود.خدمات به صورت رایگان و با استفاده از نرم افزارهای متن باز ایجاد می‌شوند.
تراکنش‌ها توسط افراد ثالث مدیریت می‌شوند.تراکنش‌ها بدون نیاز به افراد ثالث و میان گیرند و فرستنده پردازش می‌شوند.
سرعت پایین شبکه همراه با هزینه تراکنشتراکنش‌های سریع و فوری به صورت رایگان

صندوق دیفای تتانکس با بهره گیری از دانش روز و تیم حرفه ای بهترین صندوق ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری را رد اختیار کاربران خود قرار داده است.

دیفای چگونه کار می‌کند؟

فناوری بلاکچین ارائه خدمات همتا به همتا و غیرمتمرکز دیفای را امکان پذیر می‌کند. پروتکل‌های دیفای به طور کلی به سه جزء اصلی برای ادامه فعالیت خود نیاز دارند، از جمله:

  1. ارز دیجیتال با ارزش ثابت مانند استیبل کوین‌ها با ارزش برابر با برخی دارایی‌های اصلی از جمله دلار، یورو و … .
  2. قرارداد هوشمند برای کدگذاری کارکرد پروتکل
  3. بسته چهار لایه‌ای نرم افزاری (Software Stack) شامل تسویه (Settlement)، پروتکل (Settlement)، اپلیکیشن (Application) و تجمیع (Aggregation).

چهار لایه نرم افزاری دیفای

  1. لایه تسویه: شامل بلاکچین و ارز بومی شبکه. در حال حاضر، لایه تسویه اغلب پروتکل‌ها، بلاکچین اتریوم است.
  2. لایه پروتکل: شامل قوانین نوشته شده در کد که پروتکل را تعریف می‌کنند. نقدینگی مورد نیاز شبکه در این لایه فراهم می‌شود.
  3. لایه اپلیکیشن: شامل اپلیکیشن فرانت اند (Front End) که کاربران در آن با یکدیگر تعامل دارند.
  4. لایه تجمیع: لایه‌ای که اپلیکیشن‌هایی مانند صندوق‌های سپرده‌گذاری، به بسته دیفای متصل می‌شوند. یک کیف پول جداگانه و غیر حضانتی (Non Custodial) نیز در این لایه پیاده می‌شود.
بسته چهار لایه نرم افزاری دیفای
بسته چهار لایه نرم افزاری دیفای

انواع مختلف دیفای

دیفای هنوز مفهوم نسبتاً جدیدی است که همچنان در دست توسعه و بهبود قرار دارد. این فناوری شامل انواع مختلفی می‌شود که هر کدام کارایی‌های مختلفی داشته و خدمات مختلفی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. انواع مختلف دیفای عبارت‌اند از:

  • صرافی‌های غیرمتمرکز (Decentralised exchanges)
  • استیبل کوین‌ها (Stablecoins)
  • پلتفرم‌های وام دهی (Lending platform)
  • بازارهای پیش بینی (Prediction markets)
  • ییلد فارمینگ (Yield farming)
  • استخراج نقدینگی (Liquidity mining)

در ادامه توضیحات مختصری در مورد هر کدام از موارد بالا ارائه خواهیم داد:

صرافی‌های غیرمتمرکز

صرافی‌های غیرمتمرکز (DEX)، بازارهایی بر اساس مدل معاملات همتا به همتا (P2P) دارند. در این بازار تراکنش‌ها به صورت مستقیم میان تریدرها برای خرید و فروش ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتریوم انجام می‌شود.

صرافی‌های غیرمتمرکز در نتیجه اهداف اصلی دیفای و مشکلاتی که در وایت پیپر ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) اشاره شد، راه اندازی شدند. این صرافی‌ها امکان انجام تراکنش‌های مختلف بدون نیاز به اشخاص ثالث مانند بانک‌ها و مؤسسات مالی را فراهم کرده‌اند.

برخی از صرافی‌های غیرمتمرکز محبوب مانند یونی سواپ (Uniswap) و سوشی سواپ (SushiSwap) از کاربران می‌خواهند که برای ذخیره ارزهای دیجیتال خود حتماً در یک کیف پول دیجیتالی حساب باز کنند.

استیبل کوین‌ها

استیبل کوین‌ها نوعی ارز دیجیتال هستند که هدف اصلی آن‌ها ارائه ارزهایی با ارزش ثابت و بدون نوسان رمز ارزها است.

ارزهای دیجیتال نوسان و تغییرات قیمتی بسیار شدیدتری نسبت به ارزهای سنتی دارند. ارزهای سنتی به دلیل تعداد زیاد سرمایه گذاران سازمانی، کمتر در معرض تغییرات بازار و دوران رکود قرار دارند.

به عنوان نمونه، بیت کوین در مارس ۲۰۲۰ در قیمت ۴۰۰۰ دلار قرار داشت و در آوریل ۲۰۲۱ به قیمت ۶۵۰۰۰ دلار صعود کرد اما چندی نگذشت که در عرض دو ماه قیمت آن بیش از ۵۰ درصد سقوط کرد.

استیبل کوین‌ها برای مقابله با نوسان‌های شدید رمزارزها اغلب توسط ارزهای سنتی پشتیبانی می‌شوند. به عنوان نمونه، استیبل کوین ترو یو اس دی (TrueUSD) یکی از استیبل کوین‌های محبوب با پشتوانه دلار ایالات متحده آمریکا است.

برخی از استیبل کوین‌ها از فلزهای گران قیمت مانند طلا و نقره به عنوان پشتوانه خود استفاده می‌کنند و ارزش آن‌ها به دارایی‌های ثابت‌تر مانند طلا یا دلار وابسته است.

بعضی از استیبل کوین‌ها هم به برخی ارزهای دیجیتال با ارزش بازار یا حجم معاملاتی بالا مانند اتریوم یا بیت کوین برای ثابت نگه داشتن ارزش خود وابسته هستند.

پلتفرم‌های وام دهی

پلتفرم‌های وام دهی یکی از خدمات منحصر به فرد دیفای به شمار می‌روند. پلتفرم‌های وام دهی همتا به همتا امکان انجام تراکنش‌ها میان فرستنده و دریافت کننده را بدون نیاز به واسطه‌ها فراهم می‌کنند.

در این پلتفرم‌ها جدای از انجام تراکنش‌های همتا به همتا کاربران می‌توانند درخواست دریافت وام کرده یا حتی سرمایه خود را به دیگر کاربران وام دهند. اغلب این بازارها وام‌های خود را در قالب ارزهای دیجیتال ارائه می‌دهند اما برخی از آن‌ها از ارزهای سنتی نیز برای این امر پشتیبانی می‌کنند.

بازارهای پیش بینی

بازارهای پیش بینی مانند بازارهای آتی یا فیوچرز (Futures Markets) عمل کرده که شامل گروهی از تریدرها می‌شود که اتفاقات احتمالی بازار ارزهای دیجیتال و نتایج آن‌ها را پیش بینی می‌کنند.

در حالی که در بازارهای فیوچرز، تریدرها بر اساس ارزش احتمالی دارایی‌ها در یک دوره خاص خرید و فروش می‌کنند، تریدرهای بازارهای پیش بینی نتیجه اتفاقات و عوامل مختلفی را تخمین می‌زنند، این عوامل عبارت‌اند از:

  • نتایج انتخابات
  • میانگین معاملات
  • نتایج فروش فصلی شرکت‌ها

موارد بالا تنها چند نمونه کوچک از اتفاقاتی است که در این بازار مورد بررسی قرار می‌گیرد.

ییلد فارمینگ

ییلد فارمینگ نوعی سرویس وام دهی و قرض گرفتن است که توسط تریدرهای با تجربه ارز دیجیتال انجام می‌شود و از اهرم یا لوریج (Leverage) برای به حداکثر رساندن سود خود استفاده می‌کنند.

برای شرکت در یک ییلد فارمینگ تریدر در ابتدا لازم است که توکن‌ها یا کوین‌های خود را در یک اپلیکیشن دیفای مانند صرافی غیرمتمرکز یا کیف پول سپرده‌گذاری کند. سپس آن‌ها با استفاده از لوریج دارایی بیشتری دریافت کرده و آن را در بازار خرید و فروش کرده و با توجه به نوسان‌های بازار و عملکرد خود در بازار سود می‌کنند.

تریدرهایی که می‌خواهند از ییلد فارمینگ استفاده کنند باید حتماً تجربه و دانش بالایی از این بازار داشته و بدانند چه زمانی بخرند و بفروشند و در چه بازارهایی بیشتر فعالیت کنند.

استخراج نقدینگی

دیفای با ارائه فرصت‌های کسب درآمد از بازار به کلی این بازار را تغییر داده است. کاربران به جای خرید و فروش مستقیم دارایی‌ها و کسب دانش لازم برای موفقیت در این زمینه، می‌توانند دارایی‌های خود را در یک صرافی غیرمتمرکز سپرده‌گذاری کرده و در ازای تأمین نقدینگی این پلتفرم‌ها سود خوبی دریافت کنند.

استخراج نقدینگی مانند ییلد فارمینگ، نوعی استراتژی تریدینگ است که به لطف تکنولوژی دیفای اکنون برای کاربران سراسر جهان در دسترس است. هنگام دام دادن دارایی‌ها به یک صرافی ارز دیجیتال، تریدرها پاداش خود را از طریق هزینه تراکنش‌ها دریافت می‌کنند.

هزینه تراکنش‌ها در صرافی‌ها به طور میانگین ۰/۳ درصد است که بسته به اینکه تریدر چه مقدار در صرافی سپرده‌گذاری کرده است، مقداری از آن را دریافت خواهد کرد. به این ترتیب، با هر تراکنشی که در شبکه انجام می‌شود، تریدر پاداش می‌گیرد.

صندوق سرمایه گذاری دیفای

ما در تتانکس با بهره‌گیری از دانش فنی و تجربه چند ساله حضور در بازارهای مالی و دنیای ارز دیجیتال توانسته‌ایم که اولین صندوق سرمایه گذاری ارز دیجیتال مبتنی بر دیفای را راه‌اندازی کنیم.

صندوق ارز دیجیتال تتانکس با توجه به اینکه مبتنی بر استیبل کوین‌های برتر بازار است یک سرمایه گذاری بسیاری کم ریسم با سود ثابت دلاری به شمار می‌رود. در این صندوق بسته به ریسک پذیری کاربر مقدار سود سالیانه از ۷ درصد شروع می‌شود. از طرفی هم اصل سرمایه کاربر در صورت نیاز او تضمین خواهد شد.

استیبل کوین‌ها چه اهمیتی در پروتکل دیفای دارند؟

استیبل کوین‌ها نماینده ارزهای دیجیتال و دارایی‌های سنتی در دنیای امروزی هستند. این دارایی‌ها نوعی ارز دیجیتال با ارزش ثابت هستند که مانند رمزارزها به صورت همتا به همتا و در پلتفرم‌های مشابه استفاده می‌شوند. این ارزها مزایای منحصر به فردی دارند، از جمله:

  • وام دهنده لازم نیست نگران افت قیمت وثیقه وام گیرنده بسته به شرایط و تغییرات بازار باشد.
  • وام گیرنده می‌تواند با خیال راحت بدون نگرانی از بابت افت قیمت وام خود، از شبکه‌های مختلف وام بگیرد.

قراردادهای هوشمند در دیفای چه هستند؟

قراردادهای هوشمند در دیفای (DeFi) جایگزین واسطه‌ها در انجام تراکنش‌ها می‌شوند. قراردادهای هوشمند یک برنامه کامپیوتری خود اجرایی هستند که عملکرد کل یا بخشی از پروتکل را تعریف می‌کنند.

به عنوان نمونه، یک قرارداد هوشمند می‌تواند توافق نامه میان وام دهنده و وام گیرنده را به صورت خودکار اجرا کند.

به طور خلاصه، دیفای واسطه‌ها را به کلی حذف نمی‌کند بلکه آن‌ها را با یک کد یا همان قرارداد هوشمند جایگزین می‌کند.

کاربردهای مختلف دیفای چیست؟

دیفای (Defi) فناوری فوق‌العاده‌ای است که سعی دارد نیاز ما به واسطه‌ها و اشخاص ثالث را در امور مالی از بین ببرد. این فناوری کاربرد زیادی برای تریدرها و سرمایه گذران جهان دارد، از جمله:

  • ارسال پول به سراسر نقاط جهان
  • دسترسی به استیبل کوین‌ها
  • دریافت وام با وثیقه و بدون وثیقه
  • پرداخت وام به دیگران
  • سرمایه گذاری و ترید ارزهای دیجیتال
  • توسعه و مدیریت پرتفولیو
  • جذب سرمایه گذار برای ایده‌های خود
  • خرید بیمه

در ادامه توضیحات مختصری در باره هر کدام از موارد بالا ارائه خواهیم داد.

ارسال پول به سراسر نقاط جهان

اتریوم به عنوان یکی از بلاکچین‌های شاخص به گونه‌ای طراحی شده است تا نقل و انتقالات پول به صورت جهانی و برون مرزی را به روشی ایمن و سریع امکان‌پذیر سازد. بیت کوین و اتریوم هر دو پلتفرم‌های ایمنی هستند که فرایند ارسال و دریافت پول از هر نقطه جهان را در چند مرحله کوتاه و ساده خلاصه کرده‌اند.

دسترسی به استیبل کوین‌ها

می‌دانیم که رمز ارزها دارایی‌هایی پرنوسان هستند که به نوبه خود هم سودآور و هم پرخطر هستند! بلاکچین‌های مختلف با به کار گیری استیبل کوین‌ها این مشکل را در اکوسیستم خود حل کرده‌اند.

استیبل کوین‌ها رمز ارزهایی با پشتوانه دارایی‌های پایه مانند دلار یا طلا هستند که قیمت آن‌ها فارغ از تغییرات بازار ثابت می‌ماند. ثبات این دارایی آن‌ها را به گزینه‌های ایده آلی برای سرمایه گذاری و کسب سود تبدیل کرده است.

دریافت وام با وثیقه و بدون وثیقه

دریافت وام از پلتفرم‌های غیرمتمرکز به دو صورت اصلی انجام می‌شود:

  • همتا به همتا: یعنی دریافت کننده وام را به صورت مستقیم از وام دهنده می‌گیرد.
  • استخر نقدینگی: استخر نقدینگی بستری است که وام دهنده سرمایه خود را در استخر سپرده‌گذاری کرده و به طور غیرمستقیم آن را به سایر کاربران وام می‌دهد.

استفاده از پلتفرم‌های وام دهی غیرمتمرکز مزایای زیادی دارد که عبارت‌اند از:

دریافت وام با حفظ حریم شخصی

در بانک‌ها و سایر سازمان‌های مالی سنتی دریافت و پرداخت وام به صورت کاملاً متمرکز صورت گرفته و فرد ابتدا لازم است اطلاعات زیادی را در اختیار بانک قرار دهد؛ اما در دیفای هیچ‌کدام از طرفین نیاز به ارائه مدارک یا هر کار دیگری ندارند و تنها با ارائه وثیقه می‌توان از پروتکل وام دریافت کرد.

دسترسی به بودجه‌های جهانی

کاربرانی که از پلتفرم‌های وام دهی غیرمتمرکز وام دریافت می‌کنند در واقع به صورت غیرمستقیم از کاربران سراسر جهان این وام را می‌گیرند. در مقابل در امور مالی سنتی، کاربر از بودجه متمرکز یک سازمان یا بانک خاص وام می‌گیرد.

دریافت وام بدون مالیات

کاربران برای دریافت وام لازم است که سرمایه‌ای را به عنوان وثیقه به پلتفرم مد نظر ارائه دهند اما لازم نیست توکن‌های خود نقد کنند. فروش توکن‌ها باعث می‌شود که به دارایی فروخته شده مالیات تعلق بگیرد اما در دیفای کاربران می‌توانند بدون نیاز به فروش توکن‌ها از شبکه‌ها وام بگیرند.

وام آنی

وام‌های آنی در حال حاضر بیشتر حالت امتحانی در دیفای دارند و به کاربران اجازه دریافت وام بدون وثیقه و بدون ارائه اطلاعات شخصی می‌دهند. این سرویس در دسترس عموم قرار نگرفته و تنها برخی کاربران با تجربه به آن دسترسی دارند.

پرداخت وام به دیگران

کاربرانی که سرمایه‌ای در اختیار دارند و قصد استفاده از آن را به این زودی ندارند می‌توانند در ازای سود معینی آن را به سایر کاربران قرض دهند. در حال حاضر سودی که وام دهندگان در دیفای دریافت می‌کنند، بسیار بیشتر از بانک‌ها است.

سرمایه گذاری و ترید ارزهای دیجیتال

صرافی‌های غیرمتمرکز فرصت خرید و فروش انواع ارزهای دیجیتال بازار را به کاربران می‌دهند. این بازارها به صورت شبانه روز باز بوده و کاربران هر جای دنیا در هر ساعتی می‌توانند در این بازار فعالیت کنند.

علاوه بر این، برخی خدمات پیشرفته نیز برای تریدرهای ماهر وجود دارد. از جمله این خدمات می‌توان به لیمیت اوردر، قرارداد فیوچر، مارجین تریدینگ و بسیاری دیگر اشاره کرد. صرافی ارز دیجیتال تتانکس با بهره گیری از بازاری عمیق، کارمزدهای منصفانه و قیمت های به روز در بازار همتا به همتا، بستری مناسب برای خرید ارز دیجیتال فراهم کرده است.

توسعه و مدیریت پرتفولیو

هزاران محصول متنوع و منحصر به فرد در بلاکچین اتریوم وجود دارد که تریدرها بسته به استراتژی‌ها و اهداف خود می‌توانند با استفاده از این محصولات، پرتفولیو خود را گسترش دهند.

جذب سرمایه گذار برای ایده‌های خود

توسعه‌دهندگان می‌توانند به راحتی ایده‌های خود را در بلاکچین اتریوم پیاده سازی کرده و در این پلتفرم سرمایه مورد نیاز برای گسترش و توسعه این ایده‌ها را جمع آوری کنند.

خرید خدمات بیمه

بیمه غیرمتمرکز یکی از خدماتی است که با هدف ارائه خدمات ارزان‌تر، راه‌های پرداخت سریع‌تر و شفاف‌تر راه اندازی شده است.

به عنوان نمونه، برخی از محصولات توسعه‌دهندگان در اتریوم ممکن است دچار باگ یا مشکلاتی شوند. در این موارد کاربران با بهره گیری از خدمات بیمه می‌توانند از ضرر و خطرات احتمالی جلوگیری کنند.

مزایای پروتکل دیفای

دیفای (Defi) یکی از سرویس‌های منحصر به فرد است که با هدف ارائه یک سیستم مالی غیرمتمرکز و شفاف راه اندازی شد. این سیستم مزایای زیادی برای جهان امروزی به دنبال دارد که عبارت‌اند از:

قابلیت برنامه‌ریزی

با استفاده از قراردادهای هوشمند می‌توان در سریع‌ترین زمان ممکن ابزارهای مالی و دارایی‌های جدید ایجاد کرد.

تغییر ناپذیری

ماهیت غیرمتمرکز بلاکچین آن را به فناوری تغییر ناپذیر تبدیل کرده است. در بلاکچین زمانی که یک تراکنش ثبت شود دیگر تحت هیچ شرایطی امکان تغییر یا حذف آن وجود نخواهد داشت. به همین دلیل امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای امنیت بسیار زیادی را برای داده‌های کاربران فراهم می‌کنند.

هم کنش پذیری

از طریق تغییر یا ترکیب محصولات موجود در دیفای با هم می‌توان اپلیکیشن‌ها و محصولات جدید ایجاد کرد. این پروتکل انعطاف پذیری لازم برای ایجاد محصولات جدید یا ترکیب محصولات با هم را دارد.

بدون نیاز به مجوز

در پروتکل دیفای، تمام کاربران بدون محدودیت و مانع اجازه استفاده از محصولات و اپلیکیشن‌های مختلف را دارد. پروتکل‌های دیفای به صورت متن باز ایجاد شده‌اند که به افراد مختلف اجازه بررسی پلتفرم و کد آن را می‌دهند.

معایب پروتکل دیفای

اگرچه دیفای ظاهراً یک فناوری منحصر به فرد و فوق‌العاده مفید است اما معایب خود را دارد که لازم است تریدرها قبل از سرمایه گذاری در این پلتفرم‌ها با آن آشنایی داشته باشند؛ این معایب عبارت‌اند از:

پیچیدگی

شرکت در پروتکل‌های دیفای به سادگی بانک‌ها نیست و ممکن است برای کاربران مبتدی چالش برانگیز باشد. تعداد زیاد اپلیکیشن‌ها و فرصت‌های سرمایه گذاری خود باعث سخت‌تر شدن این فرایند شده است.

کلاهبرداری و سرقت دارایی

کلاهبرداران در هر حوزه‌ای حضور و سعی دارند در بازار ارزهای دیجیتال و دیفای نیز از سرمایه گذاران سوءاستفاده کنند. اغلب پروژه‌هایی که وعده سودهای زیاد می‌دهند احتمالاً کلاهبرداری بوده و بهتر است که به آن‌ها اعتماد نشود.

علاوه بر کلاهبرداری، همیشه خطر سرقت، دارایی کاربران را تهدید می‌کند. هکرها می‌توانند ضعف امنیتی و مشکلات کد اپلیکیشن‌ها را پیدا کرده و از این طریق دارایی سرمایه گذاران را به سرقت ببرند.

هزینه کارمزد

اغلب قراردادهای هوشمند در بلاکچین اتریوم ایجاد شده‌اند. اتریوم یکی از بلاکچین‌های نسبتاً گران است که کارمزد بالا یکی از معضلات بزرگ آن به شمار می‌رود؛ بنابراین کاربرانی که از این قراردادهای هوشمند استفاده می‌کنند، باید هزینه بالایی به عنوان هزینه تراکنش بپردازند.

نوسان قیمت

اگرچه کاربران از طریق ییلد فارمینگ می‌توانند بازدهی خوبی داشته باشند اما باید به خاطر داشت که ارزهای دیجیتال نوسان بالایی دارند و در مواقعی ممکن است منجر به ضرر کاربران شوند.

پروژه‌های با آینده نامعلوم

اپلیکیشن‌های دیفای زیادی در چند سال اخیر راه اندازی شده‌اند و تعداد آن‌ها مدام در حال افزایش است. طبیعتاً بسیاری از این پروژه‌ها با شکست مواجه شده و به همراه خود ضرر جبران ناپذیری هم به سرمایه گذاران وارد خواهند کرد. توصیه می‌شود قبل از شرکت و سرمایه گذاری در هر پروژه‌ای ابتدا به خوبی در مورد آن تحقیق کنید.

خلاصه ای از آنچه در مورد دیفای گفته شد:

دیفای (DeFi) به محصولات مالی اشاره دارد که روی بلاکچین اتریوم ایجاد شده و می‌توان از آن جهت دریافت سود و بازدهی، دریافت و پرداخت وام، خرید و فروش ارز دیجیتال، سرمایه گذاری و … استفاده کرد.

مفهوم دیفای در ابتدا در سال ۲۰۱۸ در یک چت تلگرامی میان توسعه‌دهندگان و کارآفرینان اتریوم ایجاد شد.

امور مالی سنتی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کند که دسترسی افراد به آن را با مشکل مواجه کرده است. در مقابل پروتکل دیفای، شبکه‌ای غیرمتمرکز و بدون مجوز است که هیچ‌گونه محدودیت و سانسوری مانع دسترسی افراد به آن نمی‌شود.

مقالات مرتبط
دیدگاه شما
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها